Digitális matiné – James Cameron: Avatar (2009)

avatar

Azt olvastam róla már hónapokkal korábban, hogy ez valami rendkívüli esemény lesz. És nem kételkedtem, mert szerintem James Cameron a legtehetségesebb hollywoodi szuperfilmes Spielberg mellett. Hónapok óta várom, hogy vajon mivel képes előjönni tizenegy év hallgatás után. Hollywood egy ízléstelen ipari park, de aki a Terminator, az Aliens és a Titanic szerzője, annak mégis kíváncsi vagyok az új filmjére. Ráadásul Cameron, ahogy Spielberg is, mindig valami újat hozott technikailag. Ahogy most is: az Avatar esszenciája ugyanis a 3D-technika.

Elkövettem azt a meggondolatlanságot, hogy egyáltalán nem tájékozódtam az új filmről. Nem akartam tudni róla semmit, hogy meglepetés legyen. És aztán ezzel a nemtudással tegnap este két barátom társaságában megnéztem. És persze csalódtam. Arra vártam, hogy valami komoly scifi-thriller következik majd, de helyette egy tök átlagos fantasyt kaptam. Ráadásul le kellett mondanom a film lényegéről, a térhatásról, hiszen a veszprémi plázamozi nincsen felszerelve az ehhez szükséges eszközökkel. És ha ez még nem elég: szinkronnal vetítették.

De tulajdonképpen ez már mindegy is volt, ezen a körülményen már nem is bosszankodtam, mert igazából egy sematikus mesefilm, semmi más, több ismert klasszikusból összegyúrva. Az Avatar egy tucat klasszikus felszínesen összemixelve. Sima Disney-film, Harry Potter, látványos fantasy, Gyűrűk ura. De van benne Aliens, Star Wars meg még sok minden más. Nemigen lehet ennél többet mondani róla. 3D nélkül is kifejezetten látványos, meg hát nagyjából el is tudom képzelni, hogy mit nyújtana abban a formátumban, de szellemi szempontból ugyanolyan infantilis-szentimentális mese, mint amilyen az E.T. vagy az A.I. és persze a Titanic volt.

Történetmesélésben szintúgy semmi új, sőt durva sematizmus jellemzi. A végén pedig eljut a legrémesebb morális-ezoterikus-spirituális hollywoodi dimenziókig. Alapvetően igaz, szép és megfontolandó dolgokról prédikál, de ezt elég ízléstelenül teszi. A természet élő-lélegző lény, ne bántsuk, éljünk harmóniában vele… valami ilyesmi. A jó természeti lények ezt a tudást még magától értetődő módon birtokolják, de a gonosz fehér ember már elfelejtette a létezésben rejlő szakralitást és elpusztítja az életet, ezzel pedig saját magát is. Aktuális oktatófilm a klímaváltozás idején. (Vagy ahogy egyik barátom megjegyezte közben: Greenpeace-movie)

Nem bántam, hogy elmentem és megnéztem, hiszen kíváncsi voltam rá és az ilyet moziban érdemes látni. De csalódtam, mert valami komoly, nagy horderejű, izgalmas sci-fire vártam. Ez pedig csak egy tanító célzatú gyerekfilm vasárnap délutánra. Tizenéveseknek ajánlanám, amíg a szülők díszítik otthon a karácsonyfát.

Nyilvánvaló, hogy a digitális technika eddigi legnagyobb dobása, sőt annak brutális tetőfoka, vizuális orgia. Ennek ellenére nem voltam elégedett. Némely akciójelenet szinte követhetetlen és túlságosan életszerűtlen egy csomó mozgás. A 3D nyilván mindenért kárpótolt volna, de szerintem a hollywoodi digitalizáció és látványipar még mindig nem ért el a csúcsra. És amíg nem lesz tökéletes, továbbra is az a véleményem, hogy ötvözni kellene a kézműves technikával, ahogy ezt néhány rendező okosan meg is teszi. Amúgy kellemes szórakozás, egyszer elmegy, de semmi több. Sajnos nem történt semmi rendkívüli. Kár.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.