Falatozzunk a zöldben – Segal Viktor: Piknik (2013)

piknik2

Igazi nyári piknikhangulatban mutatta be a Libri Kiadó a népszerű séf, Segal Viktor új szakácskönyvét, a budai Villa Bagatelle kerthelyiségében.

A helyszínválasztás nem volt véletlen: a most megjelent kötet ugyanis olyan recepteket tartalmaz, amelyek elméletileg alig 20 perc alatt elkészíthetők és a zöldben fogyasztásra alkalmasak. A piknik, a szabadtéri táplálkozás nálunk talán sokkal egyszerűbb szabadidős program, és néha leegyszerűsödik a parizeres szendvicsre és pár üveg sörre, amelyek elfogyasztása után meztelen hassal szunyókálhatunk a patakparton vagy a réten, de a műfajban eredendően sokkal több lehetőség és egészség rejlik.

piknik

Hogy pontosan mi és mennyi, azt Segal Viktor ízléses kiállítású kötete próbálja megmutatni nekünk. A könyv egyfelől követi a manapság divatos brit gasztronómiai kiadványok stílusát, és az egyszerű, rövid recepteket hangulatképek kísérik. A nálunk meghonosodott klasszikus szakácskönyvekkel ellentétben itt már nem csupán a főzési stratégia és a praktikus végeredmény, vagyis a kész kaja megörökítése a fontos, hanem inkább egyfajta impresszionista hangulatteremtés.

Az ételfotók mellett az evés-ivás, az alapanyag-beszerzés és az elkészítés folyamata, sőt néha egészen ételidegen természeti motívumok bukkannak fel. A természet azonban itt és most jogosan követel helyet, hiszen a cél az, hogy árnyas fák alatt, egy puha pléden is igényes, sőt egészséges harapnivalókkal okozzunk örömet a gyomornak.

Nem kétséges, hogy a könyv olyan ételeket kínál, amelyek könnyedén elkészíthetők és mélyreható főzési ismereteket sem igényelnek. Ezzel együtt nem vagyok benne biztos, hogy a mi hétköznapi táplálkozási kultúránk mellett sokan veszik majd a fáradságot, hogy bazsalikomos baracklevessel vagy pisztáciás tejpudinggal készüljenek egy vasárnap délutáni városligeti heverészésre. Ez persze egyáltalán nem a könyv hibája, hiszen a szerzői szándék dicséretes: idő hiányában és korlátozott források mellett is érdemes volna megteremteni a színvonalas piknik kultúráját.

A könyvbemutatón mindenesetre a jelenlévők is megkóstolhatták az említett tételeket, egy rendkívül finom szendviccsel és hűsítő ozéval kiegészítve. Mint Halmos Ádám, a Libri Kiadó ügyvezetője elmondta, öröm volt elkészíteni ezt a könyvet, hiszen a szépirodalmi vagy ismeretterjesztő kiadványoktól eltérően itt közvetlen érzéki élményeket kapott, főzést, evést, sőt utazást is jelentett a projekt. A kiadói ajánlás után Juhász Anna faggatta a szerzőt, aki nemcsak a szakácsmesterség filozófiájáról és a saját ízléséről beszélt, hanem megosztotta velünk azt is, honnan és hogyan merítette a könyvhöz a kiváló recepteket.

Ha elindulnánk sütkérezni a zöldbe, mindenképp ajánlanám, hogy pár órával korábban pillantsunk bele Segal Viktor könyvébe. Nemcsak azért, mert szép kiadvány, hihetetlenül jó fotókkal és receptekkel, hanem azért is, mert biztosan meríthetünk inspirációt belőle a szabadban elkölteni kívánt elemózsiához.

A cikk a Port.hu-n.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.