Minden magyarnak látnia kell – Vranik Roland: Az állampolgár

állampolgár

A magam részéről találtam benne írói és rendezői hibákat, és sajnos szerintem a lélektani szál sincs eléggé kidolgozva, mégis úgy érzem, hogy a maga esetlenségével együtt ez a legizgalmasabb és legambiciózusabb magyar film, amit az utóbbi időben láttam.

Több figyelemre méltó vonása is van. Egyrészt a bátorsága, amellyel képes egy hihetetlenül kényes és aktuális témához nyúlni, a legkisebb didaktikai szándék, erkölcsi állásfoglalás vagy társadalmi üzenet nélkül, csupán egy személyes történet szűkszavú, eszköztelen elbeszélésével. A másik és talán még fontosabb, hogy a bevándorlók kálváriáján túl, illetve rajtuk keresztül rólunk, magyarokról is szól.  Ez a kép pedig cseppet sem örvendetes, hanem sokkal inkább lehangoló. Bizony, Az állampolgár rettentően szomorú film, pedig nem akar az lenni, de a történet logikájából adódóan nem is lehet más. Mindehhez Wilson, azaz Dr. Cake-Baly Marcelo puritán játéka olyan telitalálat, amely szinte önmagában elviszi az egész mozit.

A filmben több méltó előd jelenlétét is felfedeztem, kezdve természetesen Fassbinder A félelem megeszi a lelket című alapvetésétől egészen a Leigh- és Loach-féle kőkemény brit szociodrámákig, és Vranik Roland egyáltalán nem vall mellettük szégyent, sőt végül felnő hozzájuk. Ha még egy kicsit érlelték volna a forgatókönyvet és több időt töltöttek volna a szereplők közti konfliktusok részletgazdagabb ábrázolásával, akkor most akár remekművet is kiáltanék. Így viszont „csak” egy nagyon okosan megcsinált, őrülten fontos film született, amelyet minden magyar állampolgárnak látnia kellene.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.