A felszínes tini puncik győznek – Harmony Korine: Spring Breakers (2013)

spring-breakers-imagen-4

Ennyit arról, van-e bármi jelentősége annak, ha egy film 5 és fél pontot kap az imdb-n. A plakát és a bemutató alapján nyilván sohasem néztem volna meg, de akinek mond valamit Harmony Korine neve, nem hagyhatja ki.

A Spring Breakers abszolút szívás volt azoknak a tinédzsereknek, akik valamilyen bulimozira vágytak – helyette a saját démoni karikatúrájukat kapták. Harmony Korine ugyanis aKölykök óta nem tesz mást, mint a fiatal nemzedék sötét oldalát vizsgálja. Amit ott lát, bizarr és nyugtalanító vízió.

Legújabb filmjében négy csaj vág neki Floridának a tavaszi szünetben, hogy elengedjék magukat, ketten végül kiszállnak a lassan elfajuló balhéból, de akik maradnak, végre beteljesítik a generáció álmát, amely számomra természetszerűleg inkább rémálom. A rendező egy ijesztően üres generáció kórlapját darabolja szuggesztív képekké: a buli, a party, mint primér öncél és hamis vágybeteljesítés végtelenül sivár, gyönyört hajszoló örömtelen őrületéből egyenesen következik a világ elpusztítása.

A két gátlástalan szőke lány, kissé groteszk módon, lényegében leigázza a társadalmat, nemcsak velünk, a kispolgárral, de még a legkeményebb gazemberekkel is végeznek. A felszínes tini puncik győznek. Övék a hatalom. Ahogy a valóságban is. Az iskolában, az utcán, a metrón, a buszon, a plázákban. Nincs, aki megállítsa őket.

Harmony Korine nem először fest ilyen apokaliptikus képet az új nemzedékről, de a szocio-thrillerből most igazi hús-vér bűnmozi lett, persze formabontó eszközökkel, elképesztően egyedi és meghökkentő cselekményvezetéssel, provokatív, szinte szürreális elemekkel, vizuálisan is lebilincselő stílusban. A csajok rémisztő bábfigurák ebben a rémálomban, viszont az eddig szerény tehetségű szépfiúként ismert James Franco akkorát játszik a floridai gengszter szerepében, hogy már most átadnám neki az Oscart.

Valaki azt írta valahol, hogy ez az új Drive. Tényleg vannak közös formai vonások, bár sokan kicsit túlértékelik Refn amerikai munkáját. De egyvalami biztos: a Spring Breakers hatalmas film, és bűn kihagyni. Korszakos remekmű született.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.