Hushpuppy mágiája – Benh Zeitlin: A messzi dél vadjai (2013)

beast

Rég láttam ilyen erőteljes, egyedi hangvételű filmet, amelyet igazán semmilyen más mozival nem tudok rokonítani hirtelen. Benh Zeitlin elsőfilmes rendező, aki munkájáért tavaly Cannes-ban kapott is néhány díjat, teljesen új dimenzióit tárja fel a filmes formanyelvnek.

Mágikus realizmus – azt hiszem, ebben az esetben nem csupán közhelyszerű támpontnak számít a sokszor emlegetett Garcia Marquez-i regényvilág említése, hanem szó szerint értendő. Fekete kislány a főhőse a messzi amerikai délen, valahol egy lepusztult, mocsaras tanyavilágban játszódó történetnek, aki sajátos képzeletvilágával, a dolgokat, a természetet, a körülötte élő embereket és csúf környezetét átlényegítő tekintetével a valóság egy új, egyszerre mesebeli és démoni arcát mutatja meg.

Nem közvetlenül értelmezhető reális valóságot látunk, de nem is egészen mesét: valahol a kettő között, a szociológiai tények és a szürreális víziók között járunk, a formátlannak látszó nyers dokumentarizmus és az elemelt, finom költői stilizáció határán. Nem tudom eldönteni, hol vagyunk pontosan, létezhet-e az emberi nyomorúságnak ilyen foka (hogyne létezne, gondoljunk a hazai cigányság vagy a hajléktalanok pokoli körülményeire), de nem is ez a lényeg.

Ami igazán számít, az a fekete kislány, Hushpuppy mitológiai motívumokkal, bibliai utalásrendszerrel teli gyermeki poézise félelemről és szeretetéhségről, életről és halálról, teremtésről és megsemmisülésről.  Lehangoló, mégis varázslatos világ, embertelenül idegen, mégis otthonos hely, ahol démonainknak, örök szorongásunknak, a halálnak is hihetetlenül találó metafora jut egy mitikus ősállat képében. De ami ennél is meglepőbb: hősünk képes szembenézni vele és kimondani, hogy emberi mivoltában is egylényegű a földöntúli fenyegetéssel. A törzs varázslója, vagyis a halál rokona, mondhatnánk, ahogy a mi poétánk mondja.

Quvenzhané Wallis, a vad kislány megformálója, ma már Oscar-díj várományosa. Színészi tehetségről korai beszélni, de arról mindenképpen, hogy a kislány valóbban eggyé vált a karakterrel, és a megálmodott, mágikus Hushpuppy pontos alakmása. Hogy remekmű-e vagy sem, később dönti el majd az idő, itt és most csak annyi biztos: hihetetlenül szép, szuggesztív mozi A messzi dél vadjai.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.